YAŞ VE TANGO İLİŞKİSİ
Yazar Adı: Emre Duyu
Var olduğu günden günümüze kadar insan, doğasının bir sonucu olarak yapmaktan haz aldığı davranışlarda bulunmayı istemiştir. Çünkü insanlar yaşı ne olursa olsun arzularına göre hareket etmeye meyillidir ve arzularına ulaşabilmek için çaba harcar.
Çeşitli toplumsal ve teknolojik gelişmelerle birlikte tüketim olgusu günümüzde insana dair tüm süreçlere yayılmıştır. İnsanlar artık tüketim öncesinden farklı olarak yalnızca ihtiyaçların değil arzuların tatminine de yönelmiştir. Bu bağlamda hazcı tüketim ön plana çıkmıştır. Hazcı tüketim en genel ifadesi ile keyfin, zevkin, memnuniyetin ve hazzın hayatındaki en değerli olgular olduğunu temel alır.
Duygusal deneyimler yaşamak artık günümüz tüketicisi için tercih sebebidir. Zevkleri, hazları, keyifleri ve fantezilerini karşılayan ürün ve hizmetler aranır hale gelmiştir. Bu durum ise bireyi, sürekli olarak bir keyif arayışına motive eden ve keyif arayışına adanmış bir yaşam tarzına sahip olmasını sağlamıştır. Bu yazıda bireyin hazcı tüketimlerden biri kabul edilen tango dansındaki yerini ve hangi yaş gruplarının bu hazcı tüketimi tercih ettiği işlenecek.
Öncelikle tango; dans, müzik, şiir ve şarkıyı içeren bir tarzdır. Tangoya bu bağlamda bakılacak olursa tango her bireyin ilgisini çekebilecek potansiyele sahiptir. Her yaş grubundan bireye hitap eden tangonun hangi yaş grupları arasında dağıldığını ve bu dağılımın parametrelerini inceleyecek olursak yapılan araştırmalara göre sonuçlar şu şekilde ortaya çıkmıştır:
“Tablo 1” den görüldüğü üzere tangoyu seçen bireylerin %76’sı 40 yaş altını oluşturuyor. Bu tabloda %10’dan fazla orana sahip olan yaş aralığını inceleyecek olursak aşağıdaki sonuçlara varıyoruz.
18-23 Yaş Aralığı ve Tango İlişkisi
Bu grupta yer alan bireyler tango ile etkileşimini tesadüfi olarak veya üniversitelerinde yapılan etkinlik haberlerine dayandırıyor. Genel olarak bakılacak olursa 18-23 yaş aralığı, öğrenci grubunu ifade ediyor. Bu grubu keyfi, hazzı içeren ve bireyin doğrudan katılım yapabildiği tango dansını keşfetmeye başlamış olan grup olarak yorumlayabiliriz. Ayrıca araştırmalar, tango tecrübesi edinen bu bireyler fiziksel farkındalıklar yaşamaya başladığını ve bu durumun şimdiye kadar bu farkındalığa sahip olmayan bireyler açısından büyük bir haz duygusu yarattığını gösteriyor. Bununla birlikte tesadüfi veya öğrenci etkinlikleri ile başlayan bu tango ilişkisi, sosyalleşme üzerinde büyük bir rol oynuyor. Sosyallik konusunda içekapanık ya da zorluk çeken genç bireyler, doğrudan iletişim kurmada büyük bir rol oynayan tango sayesinde sosyalleşme konusunda büyük bir adım atıyor.
24-40 Yaş Aralığı ve Tango İlişkisi
Bu grupta yer alan bireyler tango ile etkileşimini tavsiye sonucunda gerçekleştirdiklerini belirtiyor. 24-30 ve 31-40 yaş grubunu tek grup halinde değerlendirmemizin sebebi ise grubun büyük bir çoğunluğunun iş gücüne katkıda bulunan bireylerden oluşmasıdır. %63 ile tango ile en çok etkileşimi olan bu grubun girişte bahsedilen duygusal deneyimler yaşamak isteyen grup olarak değerlendirebiliriz. Artık fayda sağlayan tüketimlerden vazgeçilerek, hazza ve keyfe yönelik tüketimler arayışına girişenler bu grupta yer almaktadır. Tango ise bu duygusal deneyimi sağlayan en önemli aktivitelerden biri olarak önümüze çıkıyor. Bunlara ek olarak zaman içerisinde tango tekniğini ve müzikalitesini geliştiren katılımcılar da bu grupta yer almaktadır. Bu da tangonun duygusal deneyimi ve hazzı zaman geçtikçe daha da çok arttıran bir aktivite olarak değerlendirmemizi sağlıyor.
Her bireyde olduğu gibi bu grupta da tango ilişkisinin psikoloji üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bu yaş aralığı özellikle stresin, depresyonun, kaygının yoğun olarak yaşandığı bir yaş aralığıdır. Tangonun stres yönetimi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılan bir çalışmada uygulanan girişimin kısa süreli etkisi incelendiğinde olumsuz baş etme becerilerini azalttığı, uzun süreli etkisine bakıldığında ise olumlu baş etme becerilerini geliştirdiği gözlenmiştir.
51-60 Yaş Aralığı ve Tango İlişkisi
Bu yaş aralığını iş gücüne katkıda bulunmuş, bu süreçten sonra bireysel olarak duygusal ve haz deneyimi arayan ve bu arayış sonrasında tangoyu keşfeden ve devam ettiren grup olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca araştırmalar tangonun diğer insanlarla bağlantı kurmak, yalnızlıkla savaşmak, ilgisizlik ve motivasyon gibi problemleri önlediğini göstermektedir. Fiziksel olarak yararlarına bakıldığı zaman kasları güçlendirip dengenin daha iyi sağlanabildiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak tango kişilerin fiziksel ve zihinsel güçlerinin farkına varmalarını sağlayarak kişiler arası iletişimlerini arttırır ve boş zaman aktivitelerinin keyifli geçirilmesini sağlar.
Sonuç
Yaş aralığına bakılmaksızın tango tüm bireyler için hem fiziksel hem de zihinsel birçok yarar sağlamaktadır. Her yaş grubunun yaşadığı olumsuz tüm durumlar tango dansı ile hafifletilebilir hatta ortadan kaldırılabilir. Her yaşanan haz ve keyif ise tango dansı ile daha da fazla katlanabilir.
Tango ve Tüm Yaş Grupları için Yararları
Kişisel farkındalık ve öz güven kazandırır.
Düşünce, duygu ve hareket arasında bağ kurma yetisini geliştirir.
Stres yönetimi kazandırır.
Hem sözel hem de hareketli iletişimi geliştirme olanağı sağlar.
Kişiye kendi ve başkaları üzerindeki etkisini yargılanmadan yaratıcı ve destekleyici bir ortamda deneyimleme olanağı sunma olanağı sağlar.
Kaynakça
[1] Hopkinson, GC, Pujari D., (1999). “A factor analytic study of the sources of meaning in hedonic consumption”
[2] Kozak R, Günay C., (2018). “The Costumer Value for Success of Tango Events” [3] Bräuninger I.,(2012). “Dance movement therapy group intervention in stress treatment: A randomized controlled trial (RCT). The Arts in Psychotherapy”
Commenti